Potasiu, calciu, fier - nutrientii de care avem nevoie
Potasiul, calciul si fierul sunt elementele cheie la care trebuie sa fim mai atenti, deoarece studiile au aratat de-a lungul timpului ca multi dintre noi mancam mult, insa nu si sanatos in folosul organismului. Mai concret, nu valorificam substantele nutritive care se gasesc in fructe, legume si cereale integrale.
Potasiul – Acest mineral sprijina functionarea sistemului nervos si a muschilor si contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Potasiul sustine, de asemenea, reactiile chimice din organism care genereaza energie. Un motiv pentru care oamenii nu au un aport adecvat de potasiu poate fi acela ca nu consuma suficiente fructe si legume – sursele cele mai bogate in acest mineral important.
In plus, multe femei nu au un aport suficient de calciu sau fier
Calciul – Calciul este extrem de important pentru sanatatea oaselor. Adultii au nevoie de cel putin 1.000 mg de calciu zilnic, sau echivalentul a trei pahare de lapte. Totusi, multe femei nu consuma suficiente produse lactate, fie pentru ca pur si simplu aleg sa le evite deoarece urmeaza o dieta vegetariana sau vegana, fie pentru ca au intoleranta la lactoza. Totusi, calciul poate fi obtinut si din plante cu frunze verzi sau anumite alimente imbogatite cu calciu.
Fierul – Una dintre functiile cheie ale fierului este sustinerea transportului de oxigen la celule si tesuturi. Femeile aflate la pre-menopauza pierd regulat fier in timpul ciclului menstrual, de aceea este important sa isi asigure un aport adecvat. Carnea este o sursa excelenta de fier, insa persoanele care urmeaza o dieta vegetala isi pot lua fierul din leguminoase si cerealele imbogatite cu fier.